به گزارش آرمان اصفهان؛امین الله فتحی زاده/این که، چه عواملی در پیروزی انقلاب اسلامی و واژگونی رژیم 2500 ساله ی شاهنشاهی، نقش اصلی و اساسی داشته اند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از سال 1341 که نهضت مقدس امام خمینی قدس سره آغاز شد، تا سال 1357 که این نهضت به ثمر رسید با ظهور انقلابی بی نظیر که ثمره ی آن تحقق نظام جمهوری اسلامی بود، همواره تنی چند از عالمان مجاهد، با یاری مردم فقیر و زجر کشیده، خود را به آتش و خون زدند و با تحمل سختی های بسیار مبارزه را تا پیروزی نهایی ادامه دادند.
عوامل زمینه ساز قیام
درگذشت آیت الله بروجردی ، تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در دولت وقت که روحانیون بعضی از فقرات آن را مخالف با اسلام میدانستند، انقلاب سفید و حمله ماموران حکومتی به مدرسه فیضیه در فروردین ماه ۱۳۴۲،حوادثی بودند که زمینه ساز حوادث ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ شد.
روحانیون فرا رسیدن ایام محرّم آن سال را فرصتی برای تبلیغات علیه برنامهها و سیاستهای محمد رضا پهلوی دانستند. حکومت در ماه محرّم، خطاب به وعاظ و روحانیون اعلام و به آنها الزام کرد که در سخنرانیها از بیان سه مطلب خودداری کنند: اول؛ علیه شخص اول مملکت سخن نگویند؛ دوم؛ علیه اسرائیل مطلبی گفته نشود؛ سوم؛ مرتب به مردم نگویند که اسلام در خطر است. با شروع ایام عزاداری محرّم، وعّاظ و روحانیون به سخنرانی و وعظ پرداختند. آیت الله خمینی نیز در حین سخنرانیهای پس از نماز، علیه هیأت حاکمه و حکومت پهلوی، صحبت میکرد.
تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۴۲ در شهرهای مختلف ایران به صحنه انتقاد علنی از حکومت پهلوی و عملکرد آن تبدیل شد و روزهای یازدهم و دوازدهم محرّم نیز، در ادامه روزهای قبل به تظاهرات سیاسی مردم علیه حکومت پهلوی تبدیل گردید و شعارهایی به طرفداری از امام خمینی و علیه شاه و حکومتش سر داده شد.
در روز یازدهم محرّم، دانشجویان دانشگاه تهران نیز به جمع تظاهرکنندگان پیوستند. حکومت در واکنش به این رویدادها و به منظور تهدید و پایان دادن به تظاهرات، در صدد دستگیری امام خمینی و گروهی از روحانیون برآمد.
محور این قیام برپایه دفاع از ارزش های مذهبی شکل گرفت. هرچند که در کنار آن مسایل دیگر نیز مانند استقلال سیاسی و اقتصادی از بیگانگان نیز مطرح بود.
امام خمینی(ره) با تکیه بر دکترین جدا نبودن دین از سیاست که بر دستگاه سیاسی حکومت پهلوی حاکم بود، در واقع ادامه دهنده راه افرادی همچون مدرس بودند و جمله معروف وی «دیانت ما عین سیاست ماست و سیاست ما عین دیانت ماست» مبین این امر است که ماهیت مذهبی قیام 15 خرداد در صدر توجه اهتمام انقلابیان به ویژه بنیانگذار جمهوری اسلامی قرار داشت.
اصول ضد قدرت های استعماری از دیگر عوامل موثر بر قیام مردم بود که در واقع در راستای ماهیت نخست یعنی بُعد مذهب قرار گرفت زیرا در حقیقت رژیم پهلوی در این دوران سیاست هایی مخالف این موضوع را در ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی تقویت می کرد و رهبر نهضت انقلاب نیز از این زمینه نسبت در راه اتحاد مردم استفاده کردند.
استکبار ستیزی؛ تبلور عزت مندی
امام(ره) در بحبوبه ی آن زمان اساس عدالت خواهی و استقلال طلبی را برای ملت ایران و جهان مطرح کردند ،حضرت امام(ره) در طول دوران مبارزه تلاش کردند این حقیقت را برای ملت آشکار کند که راه سرافرازی و عزت و دستیابی به استقلال و آزادی و عدالت، در گروه استقامت و ایستادگی در برابر استکبار جهانی و در راس آن آمریکای جنایتکار است.
رهبرکبیر انقلاب اسلامی با فریاد برآوردن آنکه «همه بدبختی ما از آمریکاست» از خوی تجاوزطلبی و ضرورت مبارزه و عدم رابطه با استکبار سخن گفته و در مورد رابط ما با آمریکا میگوید: « این مثل رابطه بره با گرگ است! رابطه بره با گرگ، رابطه صلاحمندی برای بره نیست، اینها میخواهند از ما بدوشند، اینها نمیخواهند به ما چیزی بدهند.»
ایشان با صراحت تمام آمریکا را «شیطان بزرگ » نامیدنده و اعلام میدارد: «آمریکا دشمن شماره یک مردم محروم و مستضعف جهان است»و از ملت ایران و ملل مسلمان و محروم جهان چنین خواستند: «هرچه فریاد دارید سر آمریکا بکشید.»و همه مبارزان جبهه توحید در سرتاسر جهان را این گونه بشارت دادند: «اگر دقیقا به وظیفه مان که مبارزه با آمریکای جنایتکار است ادامه دهیم فرزندانمان شهد پیروزی را خواهند چشید.»
امام خمینی (ره) و انقلابیگری
امام خمینی (ره) یک حکیم، فیلسوف، فقیه و سیاستمدار برجسته، نه تنها در تاریخ معاصر بلکه تاریخ جهان اسلام است. آنچه که این ویژگیها را برجسته تر میکند انقلابی بودن، انقلابی ماندن و انقلابیگری اوست. هیچ رجل انقلابی در تاریخ سرغ نداریم که به طاغوت زمان برای دستگرمی امر مبارزه، بگوید؛ «من اکنون قلب خود را برای سرنیزه های مأمورین شما حاضر کردم ولی برای قبول زورگوییها وخضوع در مقابل جباریهای شما حاضر نخواهم کرد.»
این پیام آتشین، نشان از یک گرمی و حرارت انقلابی در امر مبارزه بود که هیچ وقت به سردی نگرایید. این حرارت تا آخرین روزهای حیات امام (ره) از کلام و پیام او حتی اندکی کاستی نگرفت. کاستی لحن و بیان انقلابی و عمل انقلابی در تمام سالهای پس از 15 خرداد 42 تا آخرین لحظات حیات امام (ره) را نه چشم دشمن دید نه گوش خصم، آن را شنید.
پیامد قیام
نتیجه و پیامد قیام 15 خرداد را از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر پیروزی انقلاب اسلامی است ، به طوری که افزایش آگاهی قشرهای مختلف مردم سبب شد تا شاهد رشد سیاسی آنان باشیم.
اصل ولایت فقیه که برگرفته از نظرهای امام خمینی(ره) بود در این مسیر تبیین و تشریح شد و به جایگاه اصلی خویش بازگشت.
قیام 15 خرداد و ورود روحانیت و مرجعیت شیعه بااصل ولایت فقیه به میدان مبارزه با رهبری امام راحل بدنه اصلی مبارزه را تغییر داد.
در واقع نهضت 15 خرداد، پایههای حکومت پهلوی را متزلزل کرد و با عهده دار شدن رهبری آن به وسیله روحانیت مبارز که تجلی آن در وجود امام خمینی(ره) به عنوان یک مرجع و رهبر روشن ضمیر بود، مهمترین ثمره های این قیام محسوب می شد و باعث افزایش آگاهی سیاسی مردم و حضور بیشتر آنها در صحنه شد و سرانجام زمینه های پیروزی انقلاب اسلامی را پایه ریزی کرد.
امروز نیز راه مقابله ملت ایران با زیاده خواهی دشمنان ملت ایران در ماجراهای مختلف و بطور خاص در ماجرای برجام تاکید بر حرکت عزت مدارانه حضرت امام خمینی (ره) است که توسط جانشین خلف ایشان، رهبر معظم انقلاب اسلامی دنبال میگردد.
ملت بزرگ ایران، تا همیشه نام و یاد و سیره عملی امام خمینی (ره) را به خاطر خواهند داشت و یاد 15 خرداد روزی که به فرموده امام راحل؛ “یک روز نیست، تاریخ سراسر شکوهمند است که برای همیشه باید جاودانه نگه داشت شود.
انتهای پیام/