به گزارش آرمان اصفهان؛ از تفاوتهای عمده فرهنگی میان ایالات متحده آمریکا و اروپا در یک نگاه اجمالی میتوان به تاثیر مذهبی بودن نامزدهای انتخاباتی در کسب حمایت شهروندان اشاره کرد.
بر اساس مطالعات صورت گرفته و تجربه سیاسی در جامعه ایالات متحده آمریکا نشان میدهد، اکثر رای دهندگان به نامزدهایی که وانمود میکنند مذهبی هستند، بیشتر اعتماد میکنند.
به عبارتی دیگر مذهب نه در نظام سیاسی و دستگاه اجرایی بلکه در سیاست این کشور نقش پر رنگی ایفا میکند. از این رو، رئیس جمهوری و نامزدهای انتخاباتی همواره به باورهای مذهبی برای به کرسی نشاندن تصمیم و برنامههای خود اشاره میکنند.
بر این اساس باور کلی این است که در چنین فضایی برخلاف کشوری مانند فرانسه، شاهد انتخاب یک رئیس جمهوری بیتوجه به مذهب نخواهیم بود.
آیووا و طرفداران کلیسای انجیلی
انتخابات مقدماتی در ایالت آیووا که چندی پیش برگزار شد به دلیل حضور پرتعداد طرفداران کلیسای انجیلی در این ایالت، محل ابراز عقیده کاندیداها درباره اعتقادات مذهبی شان بود.
جمهوری خواهان به صورت سنتی مذهبی تر از دموکراتها نشان میدهند و معمولا تلاش میکنند تا از ظرفیت کلیسای انجیلی و راست مسیحی به نفع اهداف خود بهره ببرند.
همان کاری که جورج بوش رئیس جمهور پیشین آمریکا بیشترین بهره را از آن برد.
تد کروز پدیده انتخابات آیووا که انتخابات مقدماتی را برده از طرفدارانش خواسته هر روز برای کشور دعا کنند.
همسر کروز هم در گفت وگویی شوهرش را خادم خداوند نامیده است. او مسیحیت و انجیل را مرکز ثقل خانواده اش میداند. تداخل مذهب و سیاست منحصر به جمهوری خواهان نیست. دموکراتها هم مجبور هستند آنهایی که خدا را مقدم بر رئیس جمهور میدانند مد نظر داشته باشند.
هیلاری کلینتون نامزد پیشتاز دموکراتها نیز اعتقادات مذهبی اش را باعث درک بهتر از خدمات اجتماعی دانست.
این در حالی است که او کمتر راجع به این وجه از شخصیتش صحبت کرده است. اما شرایط برای برنی سندرز به عنوان یهودی که در بروکلین بزرگ شده کمی متفاوت است. او هم تا زمان انتخابات مقدماتی در آیووا کمتر درباره اعتقاداتش صحبت کرده بود. سندرز خود را معتقدی میداند که از دینهای رایج فاصله گرفته است.
او در گفتوگو با روزنامه واشنگتن پست اعلام کرد هر کسی به نوعی به خدا معتقد است و به همین دلیل نوعی ارتباط بین انسانها برقرار است. این جوابی است که جوانان و دموکراتهای پیشرو در حوزههای انتخاباتی را به خود جلب کرده است.
نگاهی هم به دیگر ادیان
کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا باید نیم نگاهی هم به دیگر ادیان داشته باشند. به گفته رهبر انجمن روابط آمریکایی اسلامی، دست کم یک میلیون مسلمان واجد شرایط رای دادن در انتخابات آتی هستند.
با این حال نتیجه یک بررسی تازه این نگرش قدیمی را دچار تردید میکند. مرکز تحقیقات پیو در واشنگتن دی سی روز چهارشنبه ۲۷ ژانویه با انتشار نتیجه یک پژوهش نشان داد که در نگاه اکثر شهروندان، نامزدهای پیشروی هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه چندان هم مذهبی نیستند.
تنها ۴۸ درصد شهروندان آمریکا بر این باورند که هیلاری کلینتون فردی مذهبی است و ۴۰ درصد نیز برنی سندرز، رقیب وی را چنین توصیف میکنند. این میزان وقتی به دونالد ترامپ، نامزد جنجالی جمهوری خواه میرسد به ۳۰ درصد سقوط میکند.
چه کسی مذهبی تر است؟
تازهترین پژوهش مرکز تحقیقات پیو که از هفتم تا چهاردهم ژانویه با پرسش از ۲ هزار و ۹ شهروند ایالات متحده صورت گرفته، گویای آن است که ۴۳ درصد شهروندان به غیرمذهبی بودن هیلاری کلینتون باور دارند و این میزان نسبت به تابستان ۲۰۰۷ رشد داشته است.
جدا از وضعیت دونالد ترامپ، میلیاردر آمریکایی که در سودای رسیدن به مقام ریاست جمهوری است، مردم ایالات متحده نامزدهای جمهوری خواه را مذهبی تر از رقبای احتمالی دموکرات میدانند.
برای مثال ۶۵ درصد پرسش شوندگان تد کروز، سناتور محافظه کار و ۶۱ درصد مارکو روبیو را افرادی با ایمان دانسته اند. همچنین پژوهش صورت گرفته حاکی است که برای نیمی از آمریکاییها «مهم» است که رئیس جمهوری به کاخ سفید برود که باورهای مذهبی اش را بیان کند.
۲۷ درصد آن را «بسیار مهم» و ۲۴ درصد دیگر نیز «تاحدی مهم» میدانند.اگرچه نتیجه نظرسنجی از شهروندان این کشور درباره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، نشان دهنده فقدان آمار قابل توجهی است که گویای مذهبی بودن نامزدهای کنونی در چشم مردم آمریکا باشد، اما برای ۵۱ درصد رای دهندگان در بر همان پاشنه قدیمی میچرخد و میگویند که بسیار نامحتمل است به یک نامزد خداناباور رای دهند.
نویسنده : دکترعلیرضارضاخواه international@khorasannews.com