به گزارش آرمان اصفهان به نقل از روزنامه قانون؛ دیروز و پس از تمدید سه ساعته زمان ثبت نام بالاخره مهلت ثبت نام برای نامزدی درانتخابات مجلس شورای اسلامی خاتمه یافت.
انتخاباتی که تاکنون و در زمان ثبت نام کاندیداها با شگفتی بسیاری همراه بوده است. آمار بیش از ۱۱هزارثبت نام کننده برای رسیدن به کرسیهای سبزبهارستان یکی ازهمان شگفتی هاست. اماشاید شگفتی بزرگ را باید درآرایش اصولگرایان جستوجو کرد. زمان ثبت نام رئیس مجلس فعلی ونماینده شهرقم درفرمانداری قم تقریبا مهمترین اتفاق سیاسی در میان انتخابات را رقم زد.
نگاه از قم به بهارستان
علی لاریجانی درحالی راهی شهرقم شد تا بار دیگر از این شهرب ر صندلیهای بهارستان وشاید برصندلی ریاست تکیه بزند که حوزه انتخابیه قم سه نماینده را راهی مجلس شورای اسلامی میکند. علی لاریجانی در زمان ثبت نام اماسخنانی را با خبرنگاران مطرح کرد که شاید مهمترین بخش ازسخنان وی راباید اعلام استقلال او از جناحهای سیاسی کشور دانست، آنگاه که اعلام کرد به عنوان مستقل وارد انتخابات شده است.
در حالی ائتلاف اصولگرایان به سخنگویی حدادعادل از درخواست و رایزنی با لاریجانی سخن گفته بود امانشانه هاشاید پیش ازاین نیز گوياي اين بود که در ائتلاف انجام شده راهی و جایی برای معتدلین اصولگرایان اصیلتر وجود ندارد. لاریجانی در پاسخ به این سوال که شمادرانتخابات درکدام گروه سیاسی قرار میگیرید، به صراحت گفت: البته من به صورت مستقل واردانتخابات شدهام ولی آنچه که برای من مهم است، این بوده که اصول و اهداف انقلاب را به درستی پیگیری کنیم.
لاریجانی گفت: این انقلاب آرمانهایی دارد که درفکرامام ودرراهی که شهیدان بزرگوار ما طی کردند تجلی یافت. وی افزود: آنچه که دغدغه من است، این است که این آرمانهای انقلاب به خوبی پیاده شود.
وی گفت: دغدغه من اصل و ماهیت و شرایط و اهداف انقلاب است وهرگروه که به این امر نزدیک باشد ما جزو آن گروه هستیم. لاریجانی دربخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه برای من باعث افتخار است که در انتخابات اخیر هم ازحوزه انتخابیه مهم قم نام نویسی میکنم افزود: این امر دو علت دارد یکی انتصاب امر مراجع عظام، بزرگان کشور و دانشمندان حوزه و اقشار گوناگونی که در قم نگاه همراه با لطف داشتند و نیز به دلیل شرایط کلان کشور وهم آبادانی استان قم نظرشان این بود که این بارهم از قم کاندیدا شوم.
آغاز مسیر جدایی لاریجانی از رفقا
اعلام اینکه لاریجانی درائتلاف اصولگرایان حاضرنخواهد شد با توجه به روند روزهای اخیرچندان عجیب نبودامااعلام این موضوع که وی مستقل دراین انتخابات حاضرمی شد وبه هیچ جریان سیاسی تعلق ندارد، بسیاری راشگفت زده کرد. لاریجانی شاید حق داشت پس ازاتفاقات تاسفبار قم درزمان سخنرانیاش به یاران سابق اعتراض کند، همانگونه که حملات سازمان یافته افراطیون در داخل جناح اصولگرا به وی در ماههای اخیروعدم اعلام موضع از سوی یاران سابقش را نمیتوان نادیده گرفت.
در زمان طرح موضوع برجام در مجلس نیز لاریجانی سعی کرد فارغ از دسته بندیهاونگاه جناحی عمل کند ودرمسیری قراربگیرد که مصالح کشورومنافع ملی در آن است واین خود بخشی بزرگ ازاختلافات میان وی با یاران سابق رارقم زد.
لاريجاني-ناطق وهماهنگي براي مجلس
اماآغازمسیرپرشتاب این جدایی واعلام استقلال ازاصولگرایان راحتی میتوان آذر ۱۳۹۳ دانست. افتتاحیه سومین همایش ملی نقش پژوهش درفرآیند قانونگذاری درآذرماه سال قبل وتلاش واستقبال لاریجانی ازناطق نوری برای حضوردر این همایش که به همت مرکز پژوهشهای اسلامی مجلس و ساختمان مجلس مشروطه برگزار میشد و ناطق نوری به عنوان موسس این مرکز شناخته میشد را حال میتوان با نگاهی دیگر دید.
در آن زمان نام ناطق نوری به عنوان گزینه احتمالی حضور در انتخابات مجلس شنیده میشد. علی اکبرناطق نوری در سال ۱۳۷۶ رقیب خاتمی بود و در نهایت برنده آن انتخابات جناحی بود که بعدها نام اصلاح طلب را به خود گرفت، اما ناطق نوری رقیب شریفی ارزیابی میشد که به عنوان رئیس مجلس پنجم سعی کرد با دولت همکاری کند.
شروع ماجرا با شيخ نور
بعدها ناطق نوری درانتخابات سال ۱۳۸۸ مورد هجمه محموداحمدینژاد قرار گرفت. رئیس دولتی که از اردوگاه اصولگرایان آمده بود تندترین حملات را نثار ناطق نوری کرد و اولین قربانی اصولگرایان ازمیان اصولگرایان شیخ نور بود. یاران و همراهان در مقابل حملات احمدی نژاد سکوت کردندوناطق نوری نیزتصمیم گرفت به خاطر انقلاب پاسخی به اتهامات ندهد. حضور ناطق نوری در مراسم آذر ۹۳ یکی ازمعدود مراسمهایی بود که این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در آن حاضرمی شد.
اما نزدیکی لاریجانی به ناطق نوری شاید تنها در ریاست بر مجلس هر دو نبود.
لاریجانی در یکشنبه سیاه مجلس هدف حمله احمدینژاد قرار گرفت و حملات حامیان احمدینژاد به وی کماکان و تاکنون ادامه دارد وعجیب نبود که لاریجانی در کنار ناطق نوری بیش و پیش از دیگران متوجه زوال بخشی از جریان اصولگرا شود. تندروهای این جریان حال از موسسین آنکه زمانی راستیهای سیاست بوده و از ابتدای انقلاب با آن همراه بودند نیز تندترشده و حال با عناوینی چون پایداری و گفتمان انقلاب اسلامی نسل نخست را سازشکار میدانست.
حال سازشکار دقیقا درمقابل کدام گروه و جریان نیز سوالی است که پاسخی ندارد. لاریجانی دراین مسیرتلاش کرد که باتشکیل فراکسیون رهروان وبه موازات آن حزب رهروان ولایت موقعیت ناطق را برجسته سازد تا در صورت حضور و اعلام تمایل وی برای ریاست مجلس آینده موضع حمایتی که ناطق لازم داردرا برعهده بگیردوازسویی دیگروی به خوبی میدانست که درادامه مسیر، جدایی وی ازاصولگرایان بیش ازپیش خواهد بود.
در حالی که موتلفه بعد از عسگراولادی به جای نزدیکی به دولت راه نزدیکی به پایداری را برگزیده است و از اصولگرایان اورجینال فاصله میگیرد، لاریجانی لزوم تشکیل یک فراکسیون تازه رابه خوبی درک میکرد. هرچند درنهایت ناطق نوری همچنان به ادامه دوران بازنشستگی سیاسی خود اصرار ورزید، ولی لاریجانی ناامید نشد.
لاریجانی به خوبی میدانست بخشی از یاران قدیم دیگر قابل اعتماد و تکیه کردنی نیستند و در مسیری که در پیش گرفته است ناچار خواهد شد دست به انتخاب بزند.
اعلام استقبال
این دیپلمات سابق و رئیس مجلس فعلی روز پنجشنبه و در زمان ثبت نام نخستین گام رادرمسیر تازه سیاست ورزی خود برداشت. اونه تنها وارد ائتلاف اصولگرایان نشد که با اعلام استقلال خود ازجناحهای سیاسی و اینکه مستقل وارد انتخابات شده است نشان داد که این انتخابات حال تنها به صندوق رای ۷ اسفند بستگی ندارد. نتیجه انتخابات ۷ اسفند حال هر چه باشد، استقلال لاریجانی و اتفاقی است که به تولد جریانی تازه در سیاست ایران نیز خواهد انجامید.
لاریجانی حال با این اعلام استقلال میتواندصاحب لیستهای مستقل خود در کشورباشد. اتفاقی که هر دو جناح اصولگراواصلاح طلب را گوش به زنگ خواهد کرد. لاریجانی این بار به جای عکس العمل به رفتار یاران سابق هم جریانیهای قدیم، دست به عمل زده است و باید دید ثمره اعلام استقلال رئیس مجلس نهم در نهایت وزنهای در کفه ترازوی کدام جریان سیاسی خواهد شد.